söndag 5 juli 2009

Konst och andra länkar

Det pågår tydligen en diskusson om huruvida graffiti kan vara laglig konst eller inte. I artikeln påstår någon att det är censur att han har fått sparken för att han har blivit utsatt för censur då hans "konst" har blivit borttagen. Kan tyckas att han har blivit orättvist behandlad då han dessutom har blivit tillsatt att utföra just godtycklig konst på allmän plats. Kulturpolitiker har aldrig tidigare visat något större intresse att skilja på kvalitativ konst och mindre kvalitativ konst tidigare så varför skulle de göra det nu? Till råga på allt utför arkitekteter dagligen modernistiska klotter-våldtäkter i våra städer. På ett silar man mygg och sväljer kameler (eller är det elefanter?).

Men om man går till kärnfrågeställningen att bortplockande av undermålig konst aldrig kan vara censur, det är bara löjligt man har inte rätt att göra vad som helst när som helst bara för att man kallar det konst. I kommentarerna kan man läsa följande intelligenta... ...kommentar:

"ingen ska få bestämma vad som är konst! konst är i betraktarens ögon... det ska inte finnas en grupp fin förnäma blå blods fisar som går runt och sätter betäckning på vad som är konst och inte konst. konst är personligt och individuellt ingenting någon kan sätta gränser på, jag bor nära butik som har glas runt en paviljong med kundvagnar nån fick lust att slå sönder glaset men istället sprack det bara och nu ser det ut som en ända stor regnbåge på grund av allt reflekterat ljus mellan skivorna av glas när man passerar det och alla tycker det är vackert, nån som ville åstadkommen skada skapade konst ställe."

Genialt! Älskar när folk har sådana här genomtänkta kommentarer. Ingen ska få bestämma vad som är konst! Att jag inte tänkt på detta tidigare, nu kan jag definiera vad saker är helt själv och ingen ska bestämma att min definition är felaktig. Jag börjar med att definiera matematik: "ingen ska få bestämma vad som är matematik! Matematik är i betraktarens ögon... det ska inte finnas en grupp fin förnäma blå blods fisar som går runt och sätter betäckning på vad som är matematik och inte matematik. Matematik är personligt och individuellt ingenting någon kan sätta gränser på" Se nu behöver jag aldrig lyssna på vad någon annan tycker om matematik för jag har en personlig defineition (min personliga defeiniton av ordet detfiniteon) av matematik.

Vad många inte tänker på vad det gäller konst är att konst också har en definition om ett verk inte uppfyller det som ingår i konstens definition så är det inte konst, det kan vara något annat men inte konst. Konst har varit definierat antiken, det är sant konst inte har sett likadant ut alltid men det har inte matematiken heller men det har alltid varit matematik.



En bild jag ritat i paint som är ett exempel på vad som inte är konst.






Nu skall glashuset öppnas för att ta steget in i 2000-talet. Fast det enda sättet som glashuset kan ta steget in i 2000-talet är att riva allt och återställa det som det såg ut innan norrmalmsregleringen. Endast då kan vi gå vidare, det bästa sättet att rätta till sina misstag är att återställa det som det var innan man begick misstaget. Annars kan vi aldrig gå vidare eller ta något steg in något tal. Dessutom ville de styrande att staden inte ska medverka till några verksamheter som kan väcka intresse för klotter eller olaglig graffiti. Utmärkt tillfälle att riva den arkitektur som är klotter och på så sätt uppmanar andra människor till klotter.

2 kommentarer:

  1. Puh vilket slöseri på bokstäver, hittar ingen poäng med det hela..men hursomhelst vill egentligen bara påpeka angående ''man har inte rätt att göra vad som helst när som helst bara för att man kallar det konst.''
    Vi kallar det inte för konst..det är du,ni,alla andra..målare skiter i vad det heter, vi gör det bara, även om det tas bort eller sitter kvar. Så instället för att hålla på o debattera om det är konst eller inte så hoppa den frågan och gå vidare, för det är ingen som lyssnar..

    /Mvh

    SvaraRadera
  2. Vilka är ni? Och vilka är vi?

    Konst är skapad för att den fyller ett syfte, ett mänskligt behov att omges av vackra saker. För att vi människor skall kunna uppfatta något som vackert (via våra ögon) krävs att det syns på objektet att det är skapat på ett hantverksskickligt sätt det är detta som definierar konsten. Att skapa objekt utan ta alls ta hänsyn till detta och sedan tvinga andra att ta del av det är att förkasta mänskliga behov. Om vi accepterar att vad som helst kan vara konst får vi på detta sätt en försämrad livskvalitet.

    Du behöver inte säga att ni (vilka ni nu är inte lyssnar) inte lyssnar för det märker man dagligen att väldigt få lyssnar eller förstår denna väldigt enkla princip. Det verkar som om folk tror de är smarta när de svänger sig med negativism och subjektiva ideal men allt de gör är att skjuta sig i foten. Då detta skapar ett samhälle som inte bygger på kvalitet och inte kan utvecklas på ett naturligt sätt ett samhälle där melodifestival, Wingårdh-arkitektur, Idol, blondinbella osv... blir helt accepterade inslag.

    SvaraRadera