måndag 15 juni 2009

Lusthusporten?

Vad är en Lusthusport? Undrar kanske någon, varför döpa en blogg till Lusthusporten?

Villa Lusthusporten är en byggnadsminnesmärkt jugendvilla belägen på Djurgården i Stockholm. Den är ett exempel på allt som arkitektur ska handla om, man imponeras, man vänder sig om, man mår bra av att titta på den. Här är den i all sin fullänade skönhet:

Med tanke på att den är en bra bit över hundra år skulle man ju lätt kunna tro att vi har förädlat och byggt vidare på den här stilen och försökt förbättrat den.













Men om man jämför med en nybyggd villa:

















Undrar man: vad har hänt? Vad är det här? Är det här ett skräckexempel? Nej, tyvärr ser alla nybyggda villor ut så sådär. Är det det som kallas för framsteg, är det det här som kallas för utveckling? Varför har det blivit såhär?

Detta är ett tydlig exempel på hur den moderinstiska ideologin har skövlat fram och sakta men säkert påhejad av socialistiska ledare fördärvat en underbar konst, på ett sätt fördärvat stadbyggnadskonsten. Ironiskt nog vill numera även borgliga politiker göra allt för att rasera den borgerliga kulturen och den hållbara arkitekturen. Se bara på Mikael Söderlund med flera. En så kallad nyurbanistisk rörelse har vuxit fram den är dock inte särskilt representerad i närheten av makten. Tyvärr är nyurbanismen den enda röst, den enda tillstymelse till motkraft till detta vanisinne som pågår. Få känner till nyurbanismen ännu färre bekänner sig till den.

Märkligt kan tyckas då insändarsidorna fyllas av hat och folkopinionen oftast motsätter sig då vansinniga nybyggen skall sjösättas. Modernisterna slår lätt ifrån sig med att kalla dessa för konservativa och bakåtsträvare. Kanske är det så att motsägarna tar åt sig, vill inte framhäva sig som konservativa de vill på ett sätt stå för ett "modernt-samhälle" och accepterar då att det är väl såhär det ska vara. För smak är ju subjektiv har vi fått lära oss. Men skenet bedrar, de största bakåtsträvarna är egentligen modernisterna själva som vägrar acceptera att deras sätt att bygga hus bygger på felaktiga premisser om vad skönhet, utveckling och hållbarhet innebär.

1 kommentar:

  1. Har ont om tid just nu, men ramlade på den här sidan och hinner ändå säga att jag instämmer till fullo! Utvecklingen har gått baklänges i nära 100 år vid det här laget.

    Särskilt illa blev det efter oljekrisen på 1970-talet. Massproducerade "villor" med insjunkna skottgluggar och fuskspröjs i en märkligt låg bottenvåning under ett jättestort tak / övervåning. (Sådana hus finns som bekant fortfarande hos katalogföretagen, alla väljer ju inte de nåågot bättre funkis-skjulen.)

    /Henrik

    SvaraRadera