måndag 29 juni 2009

Reportage om norra hamnen i Hälsingborgs Dagblad

Hälsingborgs Dagblad gör ett reportage om Norra Hamnen, beläget i centrala Hälsingborg, tio år efter att det byggdes. Senare har även Dunkers kulturhus uppkommit i området under denna tio års period. Jag besökte området när det var nytt och även senare dock kan jag säga att jag är inte särskilt imponerad av området i sig, arkitekturen är ungefär lika kul som rostig spik i anus, allt känns allmänt konstlat och nu jävlar ska vi bygga ett "sätta staden på kartan monument"-känslan är påtaglig. Nåväl det senare byggda Dunkers kulturhus är kanske lite bättre men tyvärr så har man glömt att ett hus även har en fasad som behöver göras vid och utsmyckas istället har man bara målat hela komplexet i vitt. Det lustiga är att området är tänkt att vara för de lite mer välbärgade med tanke på lägenhetspriserna men själva arkitekturen och planeringen bygger på modernistiska ideal? Detta är en paradox utan dess like då modernismen uppkom som en marxistisk motreaktion mot de välbärgade och deras kultur nu byggs alltså ett hem för borgare i denna stil?

Resultat kan omöjligtvis bli bra (eftersom det bygger på felaktiga antaganden om vad arkitektur är) och det blir det inte heller. Norra hamnen och liknande projekt blir på så sätt en sorglig påminnelse om ett förlorat samhälle som drevs av hantverk, kvalitet och skaparglädje. Vidare i artikeln påstår man att man hellre besöker norra hamnen än Väla, Fredriksdal eller Tågaborg. Väla är inte så mycket att säga om ett tråkigt köpcentrum som det finns en miljard av i världen är inget skit att se, jag antar att han menar Fredriksdals miljonprogram-bebyggelse och inte friluftsmuseet. Men Tågaborg??? Denna fantastiska stadsdel som ligger underbart ovanför landborgen, visserligen ganska så hårt modernistiskt misshandlad framförallt på Karl X Gustavsgata men överlag är stadsdelen välbehållen med vackra jugendvillor och många
vackra hörnhus och välputsade fasader. Landborgspromenaden är ett av de vackra stråk man kan avlägga till fots. Jag väljer detta område framför det konstlade modernist-snobb-projektet norra hamnen varje dag i veckan.



Jugendvilla på Karl X Gustavsgata bara den gör Tågaborg värd ett besök.

Vidare påstår man att "Tre stora kulturinstitutioner – Stadsteatern, Konserthuset och Dunkers – ligger som en vitkalkad ringmur runt om området." Eller som jag ser det tre fruktansvärda funkismonument som borde rivas snarast.

Helsingborgs konserthus ritad av stadsvandalisten Sven Markelius sm bland annat haft den dåliga smaken att rita Sverigehuset, Folkets Hus och en hötorgsskrapa. Nä modernistsnobbiga projekt som norra hamnen är inget vi borde syssla med överhuvudtaget gör om gör rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar