måndag 29 juni 2009

Varför modernistisk design aldrig kan vara modern

Många gånger hör man talas om det moderna samhället ja nästan dagligen är det någon som häver ur sig detta begrepp. Själv ogillar jag denna benämning av vårt nuvarande samhälle och den tid vi lever i. Jag skulle hellre vilja tala om det modernistiska samhället, då i princip all ny design som finns runt omkring är inspirerad av modernistiska ideal. Men vadå är inte ett modernistisk samhälle modernt? Nä, det hävdar jag bestämt att det inte är, jag skulle vilja hävda att de är motsatser.

Eftersom de modernistiska produkterna inte bygger på kvalitet utan de byggger på en felaktig definition av vad "modernt" är (och bör sträva efter). Något som är modernt bör även hålla en kvalitet, när man talar kvalitet så finns det några begrepp som skall vara inkluderade i begreppet. Dessa är hållbarhet såklart, funktion och (hör och häpna) framförallt den ska vara vacker att titta på. Ögat bestämmer vad som är vackert inget annat eftersom vi har ett behov av att omge oss av vackra saker kan endast ögat bestämma vad som är vackert. Ögat känner igen kvalitet som ett hantverk om objektet saknar en hantverks-känsla avfärdar ögat detta som skräp och signalerar till kroppen att man är omgiven av skräp vilket får en att må sämre.

En radio eller telefon skall inte bara vara en bit skräp när man tar ut batterierna de skall vara trevliga att titta på, en bil eller buss skall inte bara vara en sak man tar sig från punkt a till ö med osv... Detta tar inte modernismen hänsyn till den tar endast hänsyn till funktionen eftersom i princip allt är modernistiskt i dagens samhälle får vi på detta sätt en försämrad livskvalitet.

Vad som är modernt måste sträva efter att inneha kvalitet annars får vi således som jag nyss gick igenom en försämrad livskvalitet. En sak som funktionalisterna gjorde var att strypa den naturligt utvecklade jugendstilen och senare även tjugotalsklassicismen (Art deco) en motreaktion på funktionalismen som stod närmare den tidens marxistiska och socialistiska ideal som ville utrota den "borgerliga kulturen". Detta pågår än idag den naturliga utvecklingen har frysts av modernismen ända sedan säg cirka 1930-1950 till idag lite beroende på vilken typ av produkter vi pratar om. Ett samhälle måste sträva efter att det moderna innehar kvalitet annars får vi ett samhälle som bygger på negativism och subjektivism. Ett samhälle måste bygga på en grund av positiva värden som är sanna för att kunna utvecklas på ett naturligt sätt.

Vad som är modernt kan inte bestämmas efter vad som är populärt eller av vad någon tyckare säger. Det som är modernt måste bestämmas av kvalitet så har det alltid bestämts innan modernismen gjorde intåg och "ströp" utvecklingen. På så sätt kan en modernistisk byggnad aldrig ha kvalitet eftersom den bygger på ett felaktigt antagande om vad kvalitet är och på så sätt kan den heller aldrig bli modern eftersom något som är modernt måste bygga på kvalitet. På samma sätt kan aldrig en låt som är med i melodifestivalen vara bra eftersom den bygger på felaktiga premisser om vad musik är, skolmaten kan aldrig bli lika god som hemlagad mat eftersom den bygger på felaktiga premisser om vad matlagning är osv..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar